Noituri Wiki
Advertisement
Sapkowski.jpg

Andrzej Sapkowski, syntynyt 21 kesäkuuta 1948 Łódźissa, on puolalainen fantasiakirjailija. Sapkowski opiskeli taloustiedettä ja ennen kuin kääntyi kirjoittamiseen, hän oli työskennellyt vanhempana myyntiedustajana ulkomaalaiselle kauppayhtiölle. Hänen ensimmäinen novellinsa "Noituri " ("Wiedźmin") julkaistiin Fantastyka-lehdessä, Puolan johtavassa fantasiakirjallisuuslehdessä, vuonna 1986 ja se menestyi hyvin niin lukijoiden kuin kriitikoidenkin keskuudessa. Sapkowski on luonut joukon tarinoita jotka sijoittuvat "Noituri"-tarinan maailmaan, käsittäen kolme novellikokoelmaa ja viisi romaania. Tämä sarja ja hänen monet muut työnsä ovat tehneet hänestä yhden parhaiten tunnetuista fantasiakirjailijoista Puolassa 1990-luvulla.

Tarinoiden päähenkilö on noituri Geralt, mutantti-salamurhaaja jota on koulutettu lapsuudesta lähtien metsästämään ja tuhoamaan hirviöitä. Geralt elää hämärän moraalin maailmassa, mutta hän silti onnistuu pitämään kiinni omasta yhteneväisestä kunniakoodistaan. Samaan aikaan niin kyyninen kuin ylevä, Geraltia on verrattu Raymond Chandlerin nimikkohahmoon, Philip Marlowe'en. J.R.R. Tolkien vaikutti paljon siihen maailmaan, jossa Geralt seikkailee, vaikka myös Puolan historian ja slaavisen mytologian vaikutus on selkeä.

Sapkowski on voittanut viisi Zajdel-palkintoa, mukaan luettuna kolme novelleista "Mniejsze zło" (Pienempi paha) (1990), "Miecz przeznaczenia" (Kohtalon miekka) (1992) ja "W leju po bombie" (Pommilaatikossa) (1993), ja kaksi romaaneista "Krew elfów" (Haltiaveri) (1994) and "Narrenturm" (2002). Hän myös voitti espanjalaisen Ignotus palkinnon, paras antologia, The Last Wish-kokoelmasta vuonna 2003 ja "Muzykanci" (Musikantit), parhaana ulkomaalaisena novellina, samana vuonna.

Vuonna 1997, Sapkowski voitti maineikkaan Polityka Passport palkinnon, joka annetaan vuosittain taiteilijoille joilla on hyvät mahdollisuudet menestyä kansainvälisesti.

Vuonna 2001, noituri-sarjaan perustuva televisiosarja, The Hexer (Wiedźmin), julkaistiin Puolassa ja maailmanlaajuisesti. Samanniminen elokuva luotiin televisiosarjan valituista paloista, mutta molemmat ovat olleet pettymyksiä niin kriitikoiden kuin lipputulojenkin kannalta.

Sapkowskin kirjoja on käännetty tsekiksi, venäjäksi, lithuaniaksi, saksaksi, espanjaksi, ranskaksi, slovakiaksi ja portugaliksi. Gollancz julkaisi englanninkielisen käännöksen The Last Wish-novellikokoelmasta vuonna 2007.

Puolalainen pelijulkaisija CD Projekt julkaisi myös Geraltin maailmaan perustuvan PC-pelin lokakuussa 2007 nimellä The Witcher.

Bibliografia[]

Noituri-sarja[]

Novellikokoelmat[]

 • Wiedźmin (Wiedźmin) (1990)
 • The Last Wish (Ostatnie życzenie) (1993, englanniksi: 2007)
 • Kohtalon miekka (Miecz przeznaczenia) (1992, vaikka kirja oli julkaisujärjestyksessä toinen, se niputtaa yhteen myöhempiä novelleja ja tapahtuu myöhemmin kuin "The Last Wish")
 • Jokin loppuu, Jokin alkaa (Coś się kończy, coś się zaczyna) (2000)

Noituri-Saaga[]

 • Haltiaveri (Krew elfów) (1994)
 • Halveksunnan aika (Czas pogardy) (1995)
 • Tulikaste (Chrzest ognia) (1996)
 • Pääskysen torni (Wieża Jaskółki) (1997)
 • Järven neito (Pani Jeziora) (1999)

Narrenturm-trilogia (tai Hussiitti-Trilogia)[]

 • Narrenturm (2002)
 • Jumalan soturit (Boży bojownicy) (2004)
 • Lux perpetua (2006)

Muita töitä[]

 • Yrrhedesin silmä (Oko Yrrhedesa) (1995), roolipeli
 • Kuningas Arthurin maailma. Maladie (Świat króla Artura. Maladie.) (1995), arthurianiseen mytologiaan sijoittuva essee ja novelli
 • Lohikäärmeen luolasta löydetty käsikirjoitus (Rękopis znaleziony w Smoczej Jaskini) (2001), fantasia ensyklopedinen kokoelma
Smallwikipedialogo.png Tämä sivu käyttää sisältöä Wikipediasta. Alkuperäinen artikkeli oli Wikipediassa nimellä Andrzej Sapkowski. Lista tekijöistä löytyy sivun historiasta. Kuten Noituri Wikin kanssa, Wikipedian teksti on saatavilla GNU Free Documentation Licensen ehtojen mukaisesti.
Advertisement